Енергетична залежність України - Replyua.net
Replyua.net


Енергетична залежність України

Енергетична залежність України
З початку російської агресії проти України стало модно говорити про енергетичну незалежність. Уряди Яценюка та Гройсмана часто оперували цим терміном. Але від частоти розмов стан справ так і не змінився. Причина цьому – вплив олігархів на українську владу. В тому числі головного олігарха Донбасу Рината Ахметова.

31 серпня цього року на засіданні Ради оптового ринку електроенергії (ОРЕ) були прийняті спеціальні умови роботи для Слов'янської ТЕС, які приведуть до зниження споживання вугілля газової групи. Справа в тому, що вугілля газової групи видобувається переважно на неокупованій території України. А ось вугілля антрацитної групи – це вугілля з Донбасу. На ньому і працює більшість теплоелектростанцій нашої держави сьогодні.

Якби у політичної влади було бажання забезпечити енергетичну незалежність, від вугілля антрацитної групи можна було б відмовитися за кілька місяців, перепрофілювавши українські ТЕС на газове вугілля. Але цього не сталося. Навпаки, влада і уряд роблять все, щоб продовжити стабільно постачати вугілля з шахт Донбасу, які тепер контролюються російськими терористами, а також Ринатом Ахметовим. Більшістю голосів членів Ради ОРЕ 31 серпня було схвалено рішення збільшити вдвічі обов’язковий обсяг виробітку електроенергії виключно на Слов’янській ТЕС. Таким чином, українські споживачі тепер будуть змушені купувати в "Донбасенерго" вдвічі більше електроенергії, аніж потрібно.

Цікаво, що компанія «Донбасенерго» була приватизована екс-нардепом від Партії регіонів Ігорем Гуменю-ком під час президентства Віктора Януковича. На сьогодні співвласником «Донбасенерго» ЗМІ називають старшого сина екс-президента Віктора Януковича Олександра, якому належить 34% акцій.
У цифрах це виглядає ще більш переконливо. 3 млрд гривень додаткових грошових надходжень тепер осяде в кишені команди Януковича та Гуменюка. Але і це ще не все. Оскільки основну статтю видатків у роботі ТЕС становить закупівля вугілля, то Слов’янська ТЕС тепер купуватиме майже на 1 млн тонн антрациту більше. "Донбасенерго" закуповує антрацит для своєї ТЕС за перевіреними схемами.

У переважній більшості випадків це вугілля видобувають на колишніх державних шахтах, які залишилися на неконтрольованих територіях Луганської та Донецької областей. З початку АТО усі ці державні шахти захопили бойовики "ЛНР" та "ДНР". Оскільки з 1 вересня цього року тарифи на електроенергію в Україні знову подорожчали, це означає додаткові доходи власникам ТЕС. У результаті виходить розумна "легальна" схема збільшення фінансування бюджетів бойовиків ОРДЛО за рахунок українських споживачів електроенергії. Розмах і цинічність цієї авантюри енергетиків від "сім'ї" вражає уяву.

Таким чином, підвищення обов'язкового обсягу вироблення електроенергії на Слов'янській ТЕС є не-припустимим, оскільки призведе до збільшення обсягів закупівлі вугілля з неконтрольованих територій Донецької і Луганської областей. Завдяки такій політиці уряду Олександр Янукович та Ігор Гуменюк знайшли простий цинічний спосіб додатково заробити мільярди гривень на своєму енергетичному активі "Донбасенерго".

Наслідки для України від такого маневру "Донбасенерго" не обмежуються тільки збільшенням прибутку енергетичного бізнесу Януковича та фінансуванням бюджетів ОРДЛО. Серед "жертв" опиниться й атомна генерація. Рішення про збільшення виробітку Слов'янської ТЕС обмежить роботу атомних електростанцій. Тому дешевої електроенергії в Україні вироблятиметься менше. Водночас, при збільшенні в обов'язковому порядку обсягу електроенергії, що виробляється на вугіллі антрацитової групи, зростає залежність України від паливного ресурсу, який знаходиться на неконтрольованій території.

Про що свідчить така ситуація? Про те, що в Україні досі працюють корупційні схеми в енергетиці. В той час, коли весь світ переходить на відновлювальні джерела енергії, коли будуються вітрові та сонячні електростанції, українська влада і далі робить ставку на вуглеводні. Мало того, закуповує вугілля на шахтах, які нею не контролюються. Така політика приводить до енергетичного колапсу. І прирікає нашу державу на залежність від олігархів та окупантів.

Отже, розмови про те, що Ринат Ахметов продовжує впливати на політику уряду і отримувати вигідні для себе рішення, знайшли чергове підтвердження. Найгірше є те, що в той час, коли українці будуть платити понад 71 копійку за 1 КВт, на Донбасі тарифи становлять 27 копійок. Українці самі з власного бюджету спонсорують добробут ДНР і ЛНР та забезпечують стабільні доходи олігарха. А Кабмін схоже забув як взимку 2014 року через залежність держави від вугілля з Донбасу відбувалися масові виключення електроенергії по країн. І успішно продовжує свою згубну політику.

Святослав Ворон для replyua.net

Последние новости



Старт продаж флагманского смартфона Xiaomi 14 Ultra: профессиональная камера, топовая производительность, инновационный дизайн

Как заработать на просмотрах видео: Секреты успешного монетизирования контента

Максимизация доходов от видеоконтента: Секреты эффективной монетизации в 2024 году

Как пить ром правильно

В чем разница между Дубаи и Абу-Даби?

Плюсы и минусы онлайн кредитов в Украине

Использование ликвидности и ордеров при трейдинге на криптобиржах

Стоит ли покупать MacBook для программирования и какой лучше выбрать

Метастатический рак простаты: лечение Лютецием-177

Віртуальний туризм: як це працює?

Где оказывается лазерная косметология в Одессе

Можно ли бесплатно научиться трейдингу? - Вопрос к эксперту

Женский бастион украинских теннисисток на турнире Индиан-Уэллс

Особливості видалення бородавок на тілі

Эффекты для видео TikTok

Выбор брокера для торговли на валютном рынке

Яке жіноче взуття буде найкращим рішенням для зими?

Причины выбрать красные розы в качестве подарка

Турбота про здоров’я у воєнний час: аналізи зі знижками, безкоштовні ліки та консультації лікарів

Использование инновационных технологий строительства и оформления жилых комплексов в Одессе

Как экономика меняет курс Биткоина и Эфира сегодня

Как купить лучшую систему GPS-мониторинга

Криптобиржа – большой торговый рынок

Отдых в санаториях Сарыагаш

Грядет что-то звездное! Как будет проходить Черная пятница в АЛЛО?

Украинские пилоты пройдут обучение на западных истребителях

Министерство обороны Турции ведет переговоры с Киевом и Кремлем для возобновления зернового коридора

Baykar планирует оснастить свои беспилотники ракетами не только для поражения дронов, но и самолетов

Телефон Лиз Трасс взломали: злоумышленники, вероятно, российские хакеры

Италия тайно передала для ВСУ гаубицы M109L и реактивные системы MLRS