Експерт: Такої стагнації, як зараз, в Росії не було останні 20 років - Replyua.net
Replyua.net


Експерт: Такої стагнації, як зараз, в Росії не було останні 20 років

Експерт: Такої стагнації, як зараз, в Росії не було останні 20 років
Керівник Федеральної резервної системи США Джанет Йеллен пригрозила: у грудні ставка за якою кредитуються банки і реальний сектор все-таки буде підвищена, що означає кризу російському роблю. Одночасно з цим пройшла закрита нарада у прем'єра РФ Медведєва з приводу нових прогнозів економічного розвитку Росії. Ті дані, що отримали розголос, якщо не лякають, то насторожують: темпи зростання ВВП в найближчі три роки будуть майже заморожені, а інфляція буде галопуючою, передає replyua.net.

Згідно з останніми планами російського уряду, РФ потрібно готуватися до того, що витрати бюджету в найближчі три роки зростати не будуть. Їх зафіксують на рівні поточного року – не більше 15,8 трильйонів рублів. З урахуванням інфляції це означає, що реальні витрати на утримання країни будуть тільки зменшуватися.

«Гірше того: доходи бюджету будуть в декілька раз нижче витрат. У 2017 році – аж на 3,5 трильйона. Щоб залатати цю вагому дірку, доведеться повністю розтратити Резервний фонд, запустити руку в Фонд національного добробуту, але цього буде мало. Щоб звести кінці з кінцями Кремлю доведеться прискорити приватизацію великих держпідприємств і почати знову позичати за кордоном. Але, хто нам дасть в борг через санкції?», – зазначив перший проректор Фінансового університету при уряді Росії Костянтин Симонов.

За його словами, що це ще не найгірший зі сценаріїв. Він заснований на припущенні, що нафта буде коштувати 40 доларів за барель або вище. Наскільки туго росіянам доведеться затягнути пояси в разі її падіння до 25-30 доларів – на нараді уряду обговорювалося, але простим людям не кажуть.

«Звичайно, підвищення ставки означатиме зміцнення курсу долара – це підштовхне нафтові ціни вниз, що б ми не робили, як би ми не домовлялися про скорочення видобутку з іранцями чи партнерами з саударавійцями – нічого не вийде. Але в ФРС поки ще самі не знають, якою буде їхня політика з новим президентом США. Ця політика буде залежати від того, хто стане господарем Білого дому, а це ще не очевидно. Що стосується планів російського уряду, то вони теж дуже сильно залежатимуть від курсу долара і ціни на нафту. Тому мій середньостроковий прогноз полягає в тому, що, якщо уряд не навчиться жити за коштами, економити тоді йому доведеться і влазити в борг, і вдаватися до емісії, що буде розганяти ціни і девальвувати рубль – або навіть просто обвалить його або і взагалі вб’є», – зазначив Костянтин Симонов.

Іншої точки зору щодо емісії та долі рубля дотримується доктор економічних наук, колишній міністр праці і соціального розвитку РФ Оксана Дмитрієва: «Експерти можуть сперечатися нескінченно, але головна проблема російської економіки – це відсутність інвестицій, які не будуть йти доки Росія не припинить бути агресором. Інвестицій немає ще й тому, що ніхто не знає, яким буде курс рубля. Справа навіть не в самих абсолютних цифрах, нехай 100, нехай 200, а в тому, щоб вони були передбачуваними. Саме тому уряд Росії і намагається переконати всіх останнім часом в тому, що курс рубля в найближчі три роки буде стабільним. Насправді ж всі розуміють, що до стабільності дуже далеко. Коли наступить ця стабільність – ніхто не знає».

Последние новости



Старт продаж флагманского смартфона Xiaomi 14 Ultra: профессиональная камера, топовая производительность, инновационный дизайн

Как заработать на просмотрах видео: Секреты успешного монетизирования контента

Максимизация доходов от видеоконтента: Секреты эффективной монетизации в 2024 году

Как пить ром правильно

В чем разница между Дубаи и Абу-Даби?

Плюсы и минусы онлайн кредитов в Украине

Использование ликвидности и ордеров при трейдинге на криптобиржах

Стоит ли покупать MacBook для программирования и какой лучше выбрать

Метастатический рак простаты: лечение Лютецием-177

Віртуальний туризм: як це працює?

Где оказывается лазерная косметология в Одессе

Можно ли бесплатно научиться трейдингу? - Вопрос к эксперту

Женский бастион украинских теннисисток на турнире Индиан-Уэллс

Особливості видалення бородавок на тілі

Эффекты для видео TikTok

Выбор брокера для торговли на валютном рынке

Яке жіноче взуття буде найкращим рішенням для зими?

Причины выбрать красные розы в качестве подарка

Турбота про здоров’я у воєнний час: аналізи зі знижками, безкоштовні ліки та консультації лікарів

Использование инновационных технологий строительства и оформления жилых комплексов в Одессе

Как экономика меняет курс Биткоина и Эфира сегодня

Как купить лучшую систему GPS-мониторинга

Криптобиржа – большой торговый рынок

Отдых в санаториях Сарыагаш

Грядет что-то звездное! Как будет проходить Черная пятница в АЛЛО?

Украинские пилоты пройдут обучение на западных истребителях

Министерство обороны Турции ведет переговоры с Киевом и Кремлем для возобновления зернового коридора

Baykar планирует оснастить свои беспилотники ракетами не только для поражения дронов, но и самолетов

Телефон Лиз Трасс взломали: злоумышленники, вероятно, российские хакеры

Италия тайно передала для ВСУ гаубицы M109L и реактивные системы MLRS