Чому за останній час суттєво зросли курси валют і, коли Україна отримає транш від МВФ? Експерт дав відповіді - Replyua.net


Чому за останній час суттєво зросли курси валют і, коли Україна отримає транш від МВФ? Експерт дав відповіді

Чому за останній час суттєво зросли курси валют і, коли Україна отримає транш від МВФ? Експерт дав відповіді
МВФ 14 вересня розгляне питання про виділення чергового траншу Україні. Як це вплине на стабілізацію гривні? Чому зростає долар, євро і навіть рубль? Чи є причини для падіння гривні і чому Україна досі не отримала транш від МВФ? Про це розповів досвідчений економіст Сергій Фурса, інформує replyua.net.

«Рубль зростає, бо зростає долар. Тепер люди завжди будуть спостерігати коливання курсу. У нас відмова від фіксованого курсу. Нацбанк таргетрує інфляцію, тобто він зафіксував, що в цьому році інфляція повинна бути на рівні 12%. Курс – це джерело того, щоб інфляція не вийшла за ці межі. У лютому курс становив 27. Потім він знизився до 25, зараз Нацбанк зупинив курс на позначці 26,6. 2-3 тижні тому розпочався виток курсу. Насправді, гривня пройшла менше 10%. На це вплинув цілий набір факторів. Крім того, традиційно восени гривня послаблюється. Всі знають, що гривня буде зміцнюватися. Що треба робити? Треба купувати долари. Ви купуєте долари, до чого це призводить? Гривня падає», – розповів Сергій Фурса.

За його словами, влітку Нацбанк зняв ряд обмежень. Дивіденди можна вже репатріювати. На зовнішніх ринках у нас не дуже хороша ситуація в агросекторі. І кукурудза, і пшениця у нас на десятирічному мінімумі. Ціни впали, експорту стало більше, імпорту – трохи менше. Для балансування необхідно, щоб курс зрушився. Він зрушив. Всі валюти коливаються. У минулому році всі експерти говорили, що у нас курс долара до євро буде 1:1. Зараз він 1:13. Це пов'язано з рухом капіталів, з торговими речами. Цілком природно, що гривня теж коливається. Рух в рамках 10% - це нормально. Не треба панікувати, навпаки, треба звикати до того, що такий рух тепер буде завжди, наголосив фахівець.

Третій транш МВФ зможе стабілізувати гривню. Він сприятиме стабілізації нацвалюти, тому що це не тільки 1 млрд. в резерви. Слідом за цим мільярдом піде ще один мільярд від американців, 600 + 600 від європейців і купа інших грошей. В сумі це буде близько 3 млрд. Гроші МВФ йдуть в резерви, тобто вони не потрапляють в уряд і їх не витрачають. Гроші, які йдуть разом з цим траншем, вже більш серйозно впливають на розстановку сил.

Головний документ, за яким відбувається співпраця міжнародними кредиторами – це меморандум з МВФ. Стабілізація гривні – це результат. Насправді, за останній тиждень Нацбанку вдалося стабілізувати гривню. Нацбанк почав робити аукціони з продажу доларів. У підсумку за останній тиждень вдалося остудити рух гривні. Народ заспокоївся, а після отримання траншу заспокоїться тим більше. 14 вересня буде рішення, а протягом тижня прийдуть гроші.

Також експерт розповів, чому затримали транш. Затримка сталася тому що Україна виконувала те, що повинна була. Ми гралися в ігри, не хотіли вводити е-декларування. Ми повинні були отримати транш ще 9 місяців тому, але ми постійно відставали від графіка. Меморандум з МВФ чітко передбачає певний план дій.

Що ж до курсу гривні, то він передусім залежить від співвідношення експорту та імпорту, а також від фінансових потоків. У підсумку ми приходимо до платіжного балансу. Модель української економіки передбачає постійну девальвацію, бо ми є цільовим придатком. Країни, які є цільовими придатками, приречені на постійну девальвацію. Від цього нікуди не дітися. Треба міняти структуру економіки, а для цього потрібно робити реформи. МВФ нам зараз потрібен, бо ніхто інший нам грошей не дасть.

Серед умов МВФ, які Україна не могла виконати, була ситуація з Приватбанком. У нас є програма по капіталізації банків. У меморандумі з МВФ кілька сторінок приділено тому, як провести націоналізацію великого банку з меншими втратами для всіх. Приватбанк під загрозою націоналізації змушений виконувати умови. Така загроза реально існує, тому що у Приватбанку велика діра. У банківській системі, яка була очищена, зараз одна велика проблема – це Приватбанк. Проблема в тому, що у всіх банків була дірка в капіталі, а у Приватбанку вона дуже велика. Власники Приватбанку не люблять прощатися із грошима. Вони повинні внести в капітал банку багато своїх грошей, що не дуже для них радісно. Поки вони на це не йдуть, але їх вже поступово дотискають. Зрозуміло, що ніхто з власної волі не хоче націоналізувати цей банк. Влада намагається максимально це відтягнути, але питання в тому, що від неї не все залежить. Поки що Приватбанк виконує програму. Тобто поки що про націоналізацію банку кричати не варто. Ніхто з чиновників до моменту націоналізації банку не скаже, що банк буде націоналізований. Чи вдасться Приватбанку виконати програму, ніхто не знає, розповів Сергій Фурса.

Последние новости



Как заработать на просмотрах видео: Секреты успешного монетизирования контента

Максимизация доходов от видеоконтента: Секреты эффективной монетизации в 2024 году

Как пить ром правильно

В чем разница между Дубаи и Абу-Даби?

Плюсы и минусы онлайн кредитов в Украине

Использование ликвидности и ордеров при трейдинге на криптобиржах

Стоит ли покупать MacBook для программирования и какой лучше выбрать

Метастатический рак простаты: лечение Лютецием-177

Віртуальний туризм: як це працює?

Где оказывается лазерная косметология в Одессе

Можно ли бесплатно научиться трейдингу? - Вопрос к эксперту

Женский бастион украинских теннисисток на турнире Индиан-Уэллс

Особливості видалення бородавок на тілі

Эффекты для видео TikTok

Выбор брокера для торговли на валютном рынке

Яке жіноче взуття буде найкращим рішенням для зими?

Причины выбрать красные розы в качестве подарка

Турбота про здоров’я у воєнний час: аналізи зі знижками, безкоштовні ліки та консультації лікарів

Использование инновационных технологий строительства и оформления жилых комплексов в Одессе

Как экономика меняет курс Биткоина и Эфира сегодня

Как купить лучшую систему GPS-мониторинга

Криптобиржа – большой торговый рынок

Отдых в санаториях Сарыагаш

Грядет что-то звездное! Как будет проходить Черная пятница в АЛЛО?

Украинские пилоты пройдут обучение на западных истребителях

Министерство обороны Турции ведет переговоры с Киевом и Кремлем для возобновления зернового коридора

Baykar планирует оснастить свои беспилотники ракетами не только для поражения дронов, но и самолетов

Телефон Лиз Трасс взломали: злоумышленники, вероятно, российские хакеры

Италия тайно передала для ВСУ гаубицы M109L и реактивные системы MLRS

The New York Times: Украина достигла преимущества над россиянами на юге благодаря поставкам западного вооружения