В Україні почнуть списувати борги за валютними кредитами - Replyua.net
Replyua.net


В Україні почнуть списувати борги за валютними кредитами

В Україні почнуть списувати борги за валютними кредитами
Уряд України може запустити новий проект, що передбачає списання частини боргу або всієї позики у валюті. Експерти вважають проект досить вигідним, проте тільки для малозабезпечених українців. За задумом, банкіри будуть списувати не менш 25 відсотків боргу, якщо кредит був оформлений в іноземній валюті. Деякі позичальники зможуть розраховувати і на стовідсоткове списання, але, як зазначають фахівці, це малоймовірно. В цілому, проект вимагає серйозного розгляду, і, можливо, деяких коригувань.

Проект торкнеться лише тих громадян, які брали великий кредит на купівлю житла, і тільки в іноземній валюті. Як мовиться, хороші новини прийшли, звідки їх не чекали. Що спонукало керівництво на такий царський жест, нікому невідомо, але факт залишається фактом. Закон про реструктуризацію боргів у валюті може бути схвалений Верховною Радою, і це значить, що тисячі українських сімей, які купили житло, можуть не платити за позикою 25 або навіть 100 відсотків. Однак, як і в будь-якому законі, в цьому проекті є свої підводні камені. Проект пошириться на тих, хто брав кредит у валюті раніше 2008 року, інакше кажучи, тільки до того часу банки давали позики у валюті. Проект буде носити соціальний характер і відноситься до небагатим українцям, які брали кредити на покупку квартир і будинків, вартість яких не перевищує двох з половиною мільйонів гривень за сьогоднішнім курсом.

На списання боргу можуть розраховувати громадяни, які купили своє єдине житло, і їм більше не належить інша нерухомість. Також борг буде списаний в тому випадку, якщо станом на 1 січня 2015 залишок по ньому не перевищував двох з половиною мільйонів гривень, а також при простроченої заборгованості більш ніж в тридцять доби станом на 1 липня 2015 року. Сто відсотків спишуть учасникам АТО, якщо у них в розпорядженні тільки єдине житло. Також повністю борг буде списаний сім'ям загиблих в зоні АТО військових. У випадку, якщо учасник АТО володіє ще якийсь нерухомістю, але при цьому отримав інвалідність першої групи, банк спише близько 80 відсотків.

Також на списання 80 відсотків боргу зможуть розраховувати багатодітні сім'ї, інваліди першої групи, сім'ї, де росте дитина-інвалід першої групи, ветерани. Однак від 70 до 80 відсотків вони отримають лише в тому випадку, якщо володіють єдиним житлом, придбаним в кредит. В інших випадках сума списання боргу для цих категорій не перевищить 50 відсотків. Близько 50 відсотків боргу банки спишуть позичальникам, які володіють єдиною квартирою площею не більше 60 квадратних метрів або будинком площею не більше 120 квадратних метрів. Якщо квартира або будинок будуть більшої площі, банкіри зобов'язуються списати 25 відсотків боргу з позичальника.

За підрахунками експертів, під цей законопроект «потрапляють» близько 37000 чоловік, що взяли кредит у валюті. Через реструктуризацію українські банки позбудуться 35 мільярдів гривень, однак проект підтримали не тільки в Нацбанку, а й у двох десятках українських банків. Очікується, що в найближчі дні проект винесуть на розгляд парламентаріїв. Борг позичальника буде перерахований в українські гривні за нинішнім курсом. Втім, після списання частини боргу позичальникові доведеться справно виплачувати решту, інакше банк зажадає повернути списані відсотки. Закон буде справжнім святом для тих, хто відноситься до пільгової категорії і може розраховувати на списання мінімум 50 відсотків. На думку експертів, для тих, кому спишуть всього лише четверту частину боргу, кредит залишиться непідйомним, адже через девальвацію гривні українці не можуть платити борги в доларах.

Последние новости



Старт продаж флагманского смартфона Xiaomi 14 Ultra: профессиональная камера, топовая производительность, инновационный дизайн

Как заработать на просмотрах видео: Секреты успешного монетизирования контента

Максимизация доходов от видеоконтента: Секреты эффективной монетизации в 2024 году

Как пить ром правильно

В чем разница между Дубаи и Абу-Даби?

Плюсы и минусы онлайн кредитов в Украине

Использование ликвидности и ордеров при трейдинге на криптобиржах

Стоит ли покупать MacBook для программирования и какой лучше выбрать

Метастатический рак простаты: лечение Лютецием-177

Віртуальний туризм: як це працює?

Где оказывается лазерная косметология в Одессе

Можно ли бесплатно научиться трейдингу? - Вопрос к эксперту

Женский бастион украинских теннисисток на турнире Индиан-Уэллс

Особливості видалення бородавок на тілі

Эффекты для видео TikTok

Выбор брокера для торговли на валютном рынке

Яке жіноче взуття буде найкращим рішенням для зими?

Причины выбрать красные розы в качестве подарка

Турбота про здоров’я у воєнний час: аналізи зі знижками, безкоштовні ліки та консультації лікарів

Использование инновационных технологий строительства и оформления жилых комплексов в Одессе

Как экономика меняет курс Биткоина и Эфира сегодня

Как купить лучшую систему GPS-мониторинга

Криптобиржа – большой торговый рынок

Отдых в санаториях Сарыагаш

Грядет что-то звездное! Как будет проходить Черная пятница в АЛЛО?

Украинские пилоты пройдут обучение на западных истребителях

Министерство обороны Турции ведет переговоры с Киевом и Кремлем для возобновления зернового коридора

Baykar планирует оснастить свои беспилотники ракетами не только для поражения дронов, но и самолетов

Телефон Лиз Трасс взломали: злоумышленники, вероятно, российские хакеры

Италия тайно передала для ВСУ гаубицы M109L и реактивные системы MLRS