Відставка Авакова: хто за і проти - Replyua.net
Replyua.net


Відставка Авакова: хто за і проти

Відставка Авакова: хто за і проти
Робота Міністерства внутрішніх справ під керівництвом міністра Арсена Авакова заслужено викликає чимало нарікань з боку суспільства. Причин цьому кілька і всі вони доволі вагомі. По-перше, в Україні значно зріс рівень злочинності. Цифри зростання різняться, але всі вони серйозні і вимірюються як мінімум у 50% - 100%. Паралельно різко впав рівень розкриття злочинів – подекуди до 10%. А це означає, що злочинці відчули свою безкарність. По-друге, реформа поліції виявилася не стільки реформою, скільки піаром. За винятком патрульної поліції ніяких інших змін в роботі МВС не сталося. Звільнено лише 4% старих кадрів. Це означає, що в поліції залишились працювати ті самі люди. В тому числі й ті, до яких є серйозні претензії. Паралельно відбувалися процеси скорочення професійних кадрів, оперів та слідчих. По-третє, Арсен Аваков здійснює політику підтримки старих працівників МВС. Є багато даних, які свідчать, що саме з боку МВС відбувається основна протидія розслідуванням злочинів проти Майдану. Колишні беркутівці успішно переатестувалися і інтегрувалися в нову поліцію. Колишні верховні міліцейські чини стали надійною опорою Арсена Авакова. По суті соратник вірний Арсенія Яценюка зробив з реформи поліцію ширму і привід для піару. Хоча справжньої системної реформи не відбулося.

Трагедія 4 грудня у селищі Княжичі під Києвом насправді лише зайвий раз довела, що у роботі МВС не все гаразд. Рідко коли бувають такі випадки нескоординованості дій поліції та охорони, які приводять до таких фатальних наслідків. Також виглядає дивним пояснення осіб, близьких до Арсена Авакова. Цікаво те, що всі учасники перестрілки не проходили публічної атестації. Поліція оперативно затримала «грабіжників» у двох джипах «Тойота Лендкрузер». А на відео зброю, гроші вилучають з салону «Мерседеса». З цього приводу дехто почав висловлювати припущення, що група грабіжників діяла під прикриттям МВС. І що такі групи експропріаторів працюють за вказівки самого Авакова. Логічне пояснення цієї ранкової перестрілки полягає у тому, що одна з груп і була тими злочинцями, яких ловили. Наразі немає чіткої відповіді щодо причин трагедії. Зрозуміло лише те, що МВС не працює ефективно. Насправді нещодавній випадок у Княжичах є лише одним з складових довгого ланцюжка резонансних фактів, які грають не на користь Авакова. Серед них:
- розстріл двох правоохоронців і важке поранення ще трьох їх колег після нападу на АЗС у Києві у травні 2015 року;
- нічна гонитва поліції за BMW з молоддю по Києву, вбивство поліцейськими одного з підлітків у лютому 2016 року;
- звіряче убивство поліцейськими затриманого у Миколаївській області у серпні 2016 року;
боєць міліцейського батальйону «Торнадо» розстріляв у Дніпрі двох патрульних – у вересні 2016 року.

По низці резонансних злочинів, чимало з яких не розкрито, видно, що МВС являє собою велику суспільну небезпеку, причому як для громадян, так і для самих правоохоронців. Водночас це досі є старий механізм, перефарбований піаром про "реформи", очолюваний тими ж старими злочинними кадрами і "люстрований" на цілих 4%. Реформа поліції більше існує на папері та в уяві керівництва МВС, ніж в реальному житті. Тобто під орудою Авакова досі успішно функціонує та озброєна машина часів Януковича, яку було кинуто проти українців. У цивілізованих країнах, і голова Нацполіції і Міністр внутрішніх справ мали давно подати у відставку. Але Аваков тримається за крісло до останнього. Хоча Хатія Деканоїдзе таки звільнилася, очевидно не бажаючи відповідати за невтішний стан справ у її відомстві та результати роботи.

Але не всім вигідна і потрібна відставка Арсена Авакова. Як відомо, міністр внутрішніх справ є особою, наближеною до екс-прем’єра Арсенія Яценюка. Його перебування в уряді Володимира Гройсмана – це запорука того, що «Народний фронт» перебуває у так званій коаліції і підтримує роботу цього Кабміну. Сам президент Петро Порошенко давно був би радий спекатися одіозного міністра, за яким тягнеться шлейф скандалів і компромату. Але політична ситуація і розстановка сил у парламенті дуже утруднює здійснення цього бажання. «Блок Порошенка» без голосів «Народного фронту» буде змушений вступити у союз з «Опозиційним блоком», якщо він не хоче дострокових виборів. Інакше – повний розвал коаліції, яка і так існує більше формально. А дострокових виборів не хоче і «Народний фронт» і «Блок Порошенка». Саме це і об’єднує ці дві команди. І саме тому Авакова змушені терпіти на посаді.

Арсеній Яценюк, який після відставки зник у невідомому напрямку, покладає на Арсена Авакова свої сподівання повернутися у велику політику. Тому він також категорично проти відставки. Арсен Аваков володіє не лише можливістю керувати такою гігантською машиною як МВС. Кажуть, що з нього теж непоганий бізнесмен і комбінатор. Скандали з рюкзаками для МВС та Нацгвардії і гроші Котвіцького – лише вершина айсбергу. Чим довше Аваков керуватиме МВС, тим краще для Яценюка. Але не лише Яценюк і «Народний фронт» зацікавлені в роботі міністра МВС. Аваков задовольняє колишню стару гвардію міліції часів Януковича. Вона-то очікувала на масові звільнення та арешти. Але відбулася легким переляком. У акції «Аваков-OFF» під стінами маєтку міністра МВС активісти з Автомайдану пригадали усі кадрові призначення і вимагали відставки Авакова саме через покривання старих корумпованих кадрів в поліції. Однак, якщо громадськість обурена, то інша сторона навпаки зацікавлена в роботі нинішнього міністра. Адже саме Аваков для них – запорука того, що багато винних у переслідуванні Майдану можуть уникнути відповідальності, влаштуватися на хороші посади і далі працювати.

Нарешті, крім Арсенія Яценюка, «Народного фронту і колишніх посадовців-міліціонерів є ще й треті сили, які проти відставки Авакова. Мова йде про численні загони Нацгвардії. В ЗМІ багато писали про те, що Арсен Аваков намагається створити щось на зразок своєї особистої гвардії на випадок непередбачуваних обставин. Згадувалося про те, що він може фінансувати ті ж полки особливого призначення, зокрема «Азов». Авакову потрібно це не лише з метою посилення власного становища і можливості тиску, а й з прицілом на майбутні вибори. Хтозна, чи не вийдуть ці загони на підтримку Авакова у випадку його зміщення з посади? Може саме тому президент побоюється міністра МВС? Наразі ж питання відставки Авакова зависло у повітрі. Є великі шанси, що Арсен Аваков так і залишиться у своєму кріслі. Хоча підстав для його звільнення більш ніж достатньо.

Святослав Ворон для replyua.net

Последние новости



Старт продаж флагманского смартфона Xiaomi 14 Ultra: профессиональная камера, топовая производительность, инновационный дизайн

Как заработать на просмотрах видео: Секреты успешного монетизирования контента

Максимизация доходов от видеоконтента: Секреты эффективной монетизации в 2024 году

Как пить ром правильно

В чем разница между Дубаи и Абу-Даби?

Плюсы и минусы онлайн кредитов в Украине

Использование ликвидности и ордеров при трейдинге на криптобиржах

Стоит ли покупать MacBook для программирования и какой лучше выбрать

Метастатический рак простаты: лечение Лютецием-177

Віртуальний туризм: як це працює?

Где оказывается лазерная косметология в Одессе

Можно ли бесплатно научиться трейдингу? - Вопрос к эксперту

Женский бастион украинских теннисисток на турнире Индиан-Уэллс

Особливості видалення бородавок на тілі

Эффекты для видео TikTok

Выбор брокера для торговли на валютном рынке

Яке жіноче взуття буде найкращим рішенням для зими?

Причины выбрать красные розы в качестве подарка

Турбота про здоров’я у воєнний час: аналізи зі знижками, безкоштовні ліки та консультації лікарів

Использование инновационных технологий строительства и оформления жилых комплексов в Одессе

Как экономика меняет курс Биткоина и Эфира сегодня

Как купить лучшую систему GPS-мониторинга

Криптобиржа – большой торговый рынок

Отдых в санаториях Сарыагаш

Грядет что-то звездное! Как будет проходить Черная пятница в АЛЛО?

Украинские пилоты пройдут обучение на западных истребителях

Министерство обороны Турции ведет переговоры с Киевом и Кремлем для возобновления зернового коридора

Baykar планирует оснастить свои беспилотники ракетами не только для поражения дронов, но и самолетов

Телефон Лиз Трасс взломали: злоумышленники, вероятно, российские хакеры

Италия тайно передала для ВСУ гаубицы M109L и реактивные системы MLRS