Водіїв зобов'яжуть міняти шини відповідно до сезону? - Replyua.net
Replyua.net


Водіїв зобов'яжуть міняти шини відповідно до сезону?

Водіїв зобов'яжуть міняти шини відповідно до сезону?
Як передає replyua.net, в кінці вересня у Верховній Раді з'явився законопроект № 5184 «Про дорожній рух і його безпеку», який деякі ЗМІ вже встигли охрестити «дорожньою Конституцією». Найбільш значними для автомобілістів нововведеннями стануть: змінена структура державного управління в сфері безпеки дорожнього руху, модернізовані Правила дорожнього руху, а також створення нового державного органу, який буде системно координувати роботу всіх державних відомств, задіяних у сфері безпеки руху. Про нововведення законопроекту розповів один з його співавторів Володимир Караваєв.

«Переступаючи поріг свого будинку, ми відразу ж стаємо учасниками дорожнього руху. Одного разу я почув, що тільки пастух в горах не цікавиться Правилами дорожнього руху. На що зауважив: у горах теж є дороги і особливості руху по ним описані в правилах практично всіх країн. В Україні давно назріла необхідність в якісних, ключових змінах, і ми підготували законопроект якраз на це і спрямований. Основний закон, який регулює дану сферу, - «Про дорожній рух» - був прийнятий на початку 90-х років. Структура ж Правил дорожнього руху створена більше 40 років тому. Вони застаріли і не відповідають сучасним умовам, незважаючи на всі внесені зміни, що, на жаль, не дозволяє домогтися головного – належної безпеки. Тільки протягом минулого тижня в Україні був встановлений трагічний рекорд нинішнього року за кількістю смертельних аварій: загинули 90 осіб. Ще 748 отримали травми. І з кожним роком ця негативна тенденція посилюється. Тому системна і комплексна реформа давно назріла», – розповідає Володимир Караваєв.

За його словами, головна причина незадовільного стану безпеки дорожнього руху в Україні – відсутність законодавчого вирішення існуючих проблем трьох рівнів, визначених для будь-якої країни Європейською конференцією міністрів транспорту від 26 квітня 2002 року.

«Виправляти ситуацію з високою аварійністю в нашій країні потрібно з вирішення проблем розуміння ситуації чиновниками і їх взаємодії. На пострадянському просторі історично існувала схильність до роботи з проблемами першого рівня і лише іноді – др.угого. Сьогодні очевидно, що нам не вистачає системного підходу, координації дій між державними органами, задіяними у сфері безпеки руху», – зазначає фахівець.
Підготовлені правила не абсолютно нові, а радикально удосконалені, що враховують реальні дорожні умови і досвід зарубіжних країн з найбільш низькими показниками аварійності. Вони приведені у відповідність до вимог норми Конституції (ст. 92), яка декларує, що права і обов'язки громадян, як учасників дорожнього руху, визначаються виключно законами. ПДР ми прописали окремим розділом нашого законопроекту «Про дорожній рух і його безпеку».

«Ми пропонуємо переформатувати звичну структуру правил, завдяки чому вони стануть простішими, зрозумілішими для сприйняття і меншими за обсягом (21 стаття з п'ятьма доповненнями) в порівнянні з чинною редакцією (34 пункти). Зникне подвійність трактувань в певних ситуаціях, наприклад, під час проїзду перехресть або при виконанні маневрів. Так, ми вводимо європейську практику проїзду перехресть з круговим рухом, коли перевагу має транспорт, що рухається по колу (якщо інший проїзд не обговорений знаками пріоритету).

З'являться нові терміни, що сприяють роз'ясненню ситуацій: «агресивне управління», «грубе порушення правил дорожнього руху», «перехрестя з обмеженою оглядовістю», «потенційно небезпечний транспортний засіб» та інші. Будуть введені нові правила, що сприяють подоланню дорожніх заторів і пропуску автомобілів оперативних служб і швидкої допомоги. У водіїв, пасажирів, велосипедистів і пішоходів також з'являться оновлені права і обов'язки, максимально спрямовані на забезпечення їх комфорту і безпеки.

За словами Володимира Караваєва, наприклад, сьогодні великою проблемою є проїзд автомобілів швидкої або іншої екстреної допомоги до місця призначення, від чого іноді залежить життя людини. В умовах дорожнього затору проблискові маячки і сирени не допомагають. Нові правила передбачать, що такі автомобілі повинні рухатися не в крайній лівій смузі, а по центральній. В цьому випадку водії інших машин зможуть звільняти смугу, переміщаючись на сусідні ліворуч або праворуч (рух «ялинкою»). На таких смугах водії інших транспортних засобів зобов'язані будуть надати таку можливість шляхом збільшення дистанції між ними. Дана практика застосовується в Європі. Ми також вводимо для водіїв вимогу обов'язкової заміни шин відповідно до сезону.

Последние новости



Старт продаж флагманского смартфона Xiaomi 14 Ultra: профессиональная камера, топовая производительность, инновационный дизайн

Как заработать на просмотрах видео: Секреты успешного монетизирования контента

Максимизация доходов от видеоконтента: Секреты эффективной монетизации в 2024 году

Как пить ром правильно

В чем разница между Дубаи и Абу-Даби?

Плюсы и минусы онлайн кредитов в Украине

Использование ликвидности и ордеров при трейдинге на криптобиржах

Стоит ли покупать MacBook для программирования и какой лучше выбрать

Метастатический рак простаты: лечение Лютецием-177

Віртуальний туризм: як це працює?

Где оказывается лазерная косметология в Одессе

Можно ли бесплатно научиться трейдингу? - Вопрос к эксперту

Женский бастион украинских теннисисток на турнире Индиан-Уэллс

Особливості видалення бородавок на тілі

Эффекты для видео TikTok

Выбор брокера для торговли на валютном рынке

Яке жіноче взуття буде найкращим рішенням для зими?

Причины выбрать красные розы в качестве подарка

Турбота про здоров’я у воєнний час: аналізи зі знижками, безкоштовні ліки та консультації лікарів

Использование инновационных технологий строительства и оформления жилых комплексов в Одессе

Как экономика меняет курс Биткоина и Эфира сегодня

Как купить лучшую систему GPS-мониторинга

Криптобиржа – большой торговый рынок

Отдых в санаториях Сарыагаш

Грядет что-то звездное! Как будет проходить Черная пятница в АЛЛО?

Украинские пилоты пройдут обучение на западных истребителях

Министерство обороны Турции ведет переговоры с Киевом и Кремлем для возобновления зернового коридора

Baykar планирует оснастить свои беспилотники ракетами не только для поражения дронов, но и самолетов

Телефон Лиз Трасс взломали: злоумышленники, вероятно, российские хакеры

Италия тайно передала для ВСУ гаубицы M109L и реактивные системы MLRS