Поїздка в Росію небезпечна для вашої свободи - Replyua.net


Поїздка в Росію небезпечна для вашої свободи

Поїздка в Росію небезпечна для вашої свободи
Історія з арештом українського журналіста, кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка зайвий раз доводить просту істину для українців: поїздка до Росії небезпечна для їх свободи. В кращому випадку на гостей з України можуть чекати перевірки і тимчасові затримання або заборона в’їзду на територію Росії. В гіршому –арешт і звинувачення у надуманих злочинах.

В принципі нічого дивного в такій поведінці Москви і її ставленню до українців немає. Росія гостинно відчиняла двері хіба перед тими вихідцями з України, які втікали на її територію після звинувачень в злочинах. Саме в Російській Федерації осіли і продовжують осідати приспішники Партії регіонів і Януковича. Там надійний поки що притулок знайшли Віктор Янукович, Микола Азаров, Віктор Пшонка та інші владні мужі кримінального режиму. Саме до Росії втікають судді, прокурори, представники колишньої влади, які замішані у злочинах проти Майдану, корупції та зраді України. Там їх приймають з повагою і навіть сприяють пошуку комфортних умов для життя. А іноді і роботою забезпечують.

Також в Росії як правило з розумінням приймають українських заробітчан. Бувають іноді ексцеси, коли групи шукачів роботи з України не пускають. Але загалом до них ставляться не надто вороже. Та і чому ж ставитися вороже до українців, які працюють в державі-агресорі? Яким всеодно є війна з Росією чи немає. Які вважають, що «то все політики ворогують між собою», а головне це заробити копійку. Звісно, Росії вигідно, щоб побільше українців мислили категоріями малороса і були вдячні «братньому народу» за можливість виконувати роботу і трудитися на російських багатіїв. Такі гастарбайтери, повертаючись в Україну, є непоганим грунтом для російської пропаганди.

А от до українців, які їздять на територію Росії з метою не працювати там, а відвідати своїх родичів, ставляться менш лояльно. Особливо, якщо серед них є журналісти або ж громадські діячі. Загалом більшість українців, які публічно висловлювали свою позицію проти російської агресії, чудово розуміє: їхати в Росію їм небезпечно для свободи і життя. Але дехто вважає, що фах журналіста чи науковця або навіть дипломатичний імунітет може гарантувати йому відносно безпечне перебування на території країни-агресора. І жорстоко помиляється. Саме так сталося з Романом Сущенком.

Роман Сущенко став для російського ФСБ новим «агентом-шпіоном», який нібито працює на українську розвідку та приїхав в Росію з конкретною розвідувальною метою. Те, що він є кореспондентом «Укрінформу» у Франції вже 8 років, російських силовиків не дуже турбує. Їх взагалі мало що турбує, і питання дотримання законності путінських слуг не цікавить. Можливо, арешт українського журналіста є своєрідною відповіддю на заборону працювати в Україні деяким відверто антиукраїнським журналістам, які пропагували ідеї російського імперіалізму в Україні. Можливо, Роман Сущенко став жертвою намірів керівництва Росії знайти собі черговий привід для того, що показати громадянам РФ: ворог не спить. І розіграти ціле шоу з шпіонажу журналіста з України. А потім влаштувати судилище. Люди завжди люблять шоу. Росіян це стосується особливо.

Звісно, українська влада не могла промовчати на дії Росії. Звернення звільнити журналіста очікувано нічого не принесли. Як і не принесли відповідні заяви з боку Європи. Єдине, на що нібито наважується зараз парламент – це ввести візовий режим з Росією. У відповідь очікується, що Росія вчинить так само. Але ні Порошенко, ні Парубій, ні Клімкін не наважуються сказати, що треба назвати нарешті речі своїми іменами, замінити АТО на російсько-українську війну та розірвати дипломатичні стосунки з державою-агресором.

Те, що українська влада є слабохарактерна і боязлива, відомо давно. Ще на початку окупації Криму їй пропонували ввести візовий режим з Росією. Вимогу розірвати дипломатичні відносини та запровадити візовий режим з Росією озвучувала зокрема ВО "Свобода" у березні 2014 року, коли була в парламенті. У парламенті були зареєстровані дві постанови: № 4962, Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо денонсації Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації і № 4493, Проект Постанови Верховної Ради України про розірвання дипломатичних відносин з Російською Федерацією. Але більшість у Верховній Раді відмовилася їх розглядати. І ось тепер влада вирішила вдатися до напівкроків. Небажання нинішньої влади на чолі з президентом Порошенком ухвалювати рішучі рішення, фактично є на руку агресору, який на міжнародній арені може представляти свою збройну агресію проти України як громадянський конфлікт на Донбасі. Треба визнати: Росії вдалося частково цього добитися завдяки пасивності української сторони.

Зараз спікер парламенту Андрій Парубій загорівся ідеєю ввести візовий режим з Росією. Якщо нардепи таки його підтримають, це буде крок у вірному напрямку. Але водночас це ще не означає розрив дипломатичних стосунків, офіційне визнання російської окупації та припинення співпраці українських олігархів з Росією. Фабрики «Рошен» в Липецьку працюватимуть й надалі. А Україна залежатиме від вугілля з Донбасу. Від введення віз більше незручностей буде в заробітчан. Також віза ніяк не захистить українця, якщо його захочуть звинуватити у шпигунстві і арештувати російські спецслужби. А от ті, хто має спільний бізнес з Росією, можуть бути спокійними. Та й введення віз з Російською Федерацією дивним чином співпадає в часі з запевненнями ЄС нарешті скасувати візи для українців.

Шлях до усвідомлення владними елітами національних інтересів є доволі важким, а часто неможливим через їх рівень свідомості. Малоймовірно, що нинішня коаліція здатна на більш рішучі кроки у протистоянні з Росією як запровадження візового режиму. Та й це ще не факт. Але робити щось таки потрібно.

Святослав Ворон для replyua.net

Последние новости



Как заработать на просмотрах видео: Секреты успешного монетизирования контента

Максимизация доходов от видеоконтента: Секреты эффективной монетизации в 2024 году

Как пить ром правильно

В чем разница между Дубаи и Абу-Даби?

Плюсы и минусы онлайн кредитов в Украине

Использование ликвидности и ордеров при трейдинге на криптобиржах

Стоит ли покупать MacBook для программирования и какой лучше выбрать

Метастатический рак простаты: лечение Лютецием-177

Віртуальний туризм: як це працює?

Где оказывается лазерная косметология в Одессе

Можно ли бесплатно научиться трейдингу? - Вопрос к эксперту

Женский бастион украинских теннисисток на турнире Индиан-Уэллс

Особливості видалення бородавок на тілі

Эффекты для видео TikTok

Выбор брокера для торговли на валютном рынке

Яке жіноче взуття буде найкращим рішенням для зими?

Причины выбрать красные розы в качестве подарка

Турбота про здоров’я у воєнний час: аналізи зі знижками, безкоштовні ліки та консультації лікарів

Использование инновационных технологий строительства и оформления жилых комплексов в Одессе

Как экономика меняет курс Биткоина и Эфира сегодня

Как купить лучшую систему GPS-мониторинга

Криптобиржа – большой торговый рынок

Отдых в санаториях Сарыагаш

Грядет что-то звездное! Как будет проходить Черная пятница в АЛЛО?

Украинские пилоты пройдут обучение на западных истребителях

Министерство обороны Турции ведет переговоры с Киевом и Кремлем для возобновления зернового коридора

Baykar планирует оснастить свои беспилотники ракетами не только для поражения дронов, но и самолетов

Телефон Лиз Трасс взломали: злоумышленники, вероятно, российские хакеры

Италия тайно передала для ВСУ гаубицы M109L и реактивные системы MLRS

The New York Times: Украина достигла преимущества над россиянами на юге благодаря поставкам западного вооружения