Приватбанк: як державу змусили вирішувати приватні проблеми - Replyua.net
Replyua.net


Приватбанк: як державу змусили вирішувати приватні проблеми

Приватбанк: як державу змусили вирішувати приватні проблеми
Ситуація з націоналізацією Приватбанку стала однією з топових тем останніх днів. Всі гадали: бути чи не бути націоналізації. З Приватбанку лунали заяви про те, що чутки про великі проблеми у банку роздувають вороги і конкуренти, які хочуть його дестабілізувати. При чому заяви ці робили топ-менеджери банку, які називали фейком інформацію про націоналізацію. Потім ті ж самі топ-менеджери на чолі з головою правління Дмитром Дубілетом заговорили про серію інформаційних війн проти фінустанови. Мета цих війн, за переконанням керівництва Приватбанку, - викликати паніку серед клієнтів і створити труднощі в роботі банку. Таким чином, основний фокус повідомлень від найбільшого банку країни зводився до того, що ніяких проблем в роботі установи не існує. Що Приватбанк – надійна установа, яка здатна самостійно вирішувати свої проблеми та здійснити необхідну докапіталізацію. А всі чутки про його неплатоспроможність і перехід у власність держави – то викиди конкурентів та ворогів, які хочуть знищити Приватбанк. Насправді ж, інформація, яку подавали з топ-менеджменту Привату, не зовсім відповідала дійсності. Проблеми у банку таки були і досить серйозні. Але керівництво і власники банку намагалися перекласти усю провину за ці проблеми на міфічні інформаційні атаки. Хоча суть проблем була всередині, а не зовні.

Українців привчили думати про те, що Приватбанк – це такий собі монстр, якому не страшні різні проблеми чи фінансові шторми. Що він – лідер на ринку обслуговування клієнтів та за кількістю наданих послуг, в тому числі з високим рівнем програмного забезпечення. Сьогодні важко знайти людину, яка немає картки Приватбанку. А у більшості українців цих карток дві і більше. Приватбанк проник у всі сфери життя. А якщо припустити, що в нього розпочалися б серйозні труднощі, це відразу ж торкнулося кожного українця. Приватбанку належить більше 21% усіх активів банківської системи України. він – лідер за кількістю банкоматів і терміналів. Кількість карток Привабанку наближається до 30 мільйонів. Банк володіє найпопулярнішою системою інтернет-банкінгу в нашій країні. Крім того, він зайняв 16-те місце серед найбільших банків Центральної і Східної Європи. Всі ці дані свідчать про його особливу роль у фінансовій системі України. Але водночас вони не свідчать про те, що власники Привабанку автоматично є кришталево порядними людьми, які завжди проводили лише чесні операції і не мають жодного стосунку до офшорів.

Від українців сьогодні намагаються приховати той факт, що проблеми у Приватбанку були вже давно. І сама націоналізація мала б відбутися ще в 2014 році. Але тоді почалися війна. А Коломойський був головою Дніпровської ОДА і позиціонував себе як головний патріот. Тоді, у 2014 році, НБУ виділив рефінансування Привабанку у розмірі понад 19 мільярдів гривень. У подальшому ці гроші пішли не на оздоровлення фінансової установи, а були виведені в офшори. Відповідний висновок міститься в ухвалі Печерського райсуду Києва. Там йдеться, що гроші отримали 42 фірми-резиденти, засновниками яких є власники і посадові особи Приватбанку. Потім ці фірми перерахували кошти закордонним офшорним фірмам у якості плати за надані товари і послуги, які насправді надані не були. Таким чином, було відмито величезну суму грошей. І ніхто за це покараний звісно ж не був. Загалом же Приватбанк у 2014 – 2015 роках отримав 30,5 млрд гривень рефінансування від НБУ. Але цього виявилося замало. Найбільший приватний банк країни потрібно докапіталізувати ще на 83 млрд гривень. Це величезна сума, яку тепер має взяти на себе держава. На жаль, ніхто у корумпованій системі не хоче розбиратися, куди таки поділися мільярди рефінансування. Чи були вони виведені в офшори і чи причетний до цього Ігор Коломойський. Тепер держава залишається лише з зобов'язаннями, всі основні активи вже давно виведені. Таким чином, проблеми олігарха Коломойського і Геннадія Боголюбова та їх команди стали проблемами українського бюджету і НБУ. Чи витримає Україна такий тягар?

Звісно, керівництво держави буде заспокоювати українців, що націоналізація Приватбанку ніяк не вплине на курс гривні. Що ціни не виростуть, що фінансова стабільність не буде порушена. Але звідки тоді у НБУ візьмуться десятки мільярдів на оздоровлення Приватбанку? Їх заберуть з резервів, надрукують або ж уріжуть державний бюджет. Або візьмуть нові кредити, якщо хтось дасть. Інших шляхів не існує. Але ніхто з владного олімпу не ставить інших важливих питань. Чому саме держава має постійно розплачуватися за різні схеми та офшори наших олігархів? Чому нарешті не почати притягувати їх до відповідальності за банкрутства своїх банків і потрусити кишені тих, хто висмоктує соки з української економіки? Нам невідомі всі деталі домовленостей між власниками Приватбанку та керівництвом країни. Але українці мають бути готові до різних несподіванок, хоча панікувати не потрібно. В принципі, така ситуація могла б не скластися, якби НБУ не допустив появи у банківському секторі такого банку монополіста як Приватбанк. Тепер за ці помилки треба платити. Але напевно платитимуть знову всі, а от олігархи на зразок Коломойського уникнуть такої долі.

Святослав Ворон для replyua.net

Последние новости



Старт продаж флагманского смартфона Xiaomi 14 Ultra: профессиональная камера, топовая производительность, инновационный дизайн

Как заработать на просмотрах видео: Секреты успешного монетизирования контента

Максимизация доходов от видеоконтента: Секреты эффективной монетизации в 2024 году

Как пить ром правильно

В чем разница между Дубаи и Абу-Даби?

Плюсы и минусы онлайн кредитов в Украине

Использование ликвидности и ордеров при трейдинге на криптобиржах

Стоит ли покупать MacBook для программирования и какой лучше выбрать

Метастатический рак простаты: лечение Лютецием-177

Віртуальний туризм: як це працює?

Где оказывается лазерная косметология в Одессе

Можно ли бесплатно научиться трейдингу? - Вопрос к эксперту

Женский бастион украинских теннисисток на турнире Индиан-Уэллс

Особливості видалення бородавок на тілі

Эффекты для видео TikTok

Выбор брокера для торговли на валютном рынке

Яке жіноче взуття буде найкращим рішенням для зими?

Причины выбрать красные розы в качестве подарка

Турбота про здоров’я у воєнний час: аналізи зі знижками, безкоштовні ліки та консультації лікарів

Использование инновационных технологий строительства и оформления жилых комплексов в Одессе

Как экономика меняет курс Биткоина и Эфира сегодня

Как купить лучшую систему GPS-мониторинга

Криптобиржа – большой торговый рынок

Отдых в санаториях Сарыагаш

Грядет что-то звездное! Как будет проходить Черная пятница в АЛЛО?

Украинские пилоты пройдут обучение на западных истребителях

Министерство обороны Турции ведет переговоры с Киевом и Кремлем для возобновления зернового коридора

Baykar планирует оснастить свои беспилотники ракетами не только для поражения дронов, но и самолетов

Телефон Лиз Трасс взломали: злоумышленники, вероятно, российские хакеры

Италия тайно передала для ВСУ гаубицы M109L и реактивные системы MLRS